JULEAFSLUTNING 2023

NG’s JULEAFSLUTNING i den smukke Vor Frue Kirke i Nyborg

I dag var NG’erne i tre hold til juleafslutning i Vor Frue Kirke, hvor vi føler os meget velkomne.

En af vores dygtige musikklasser diverterede med en sød version af “It’s beginning to look a lot like Christmas”. Dygtigt og nænsomt dirigeret igennem af deres musiklærer Mette og med kammerat-akkompagnement på flygel, guitar og saxofon!

Priscille og Daniel læste juleevangeliet så smukt på engelsk og dansk, og rektor rundede af og ønskede god jul med sin juletale til elever og ansatte på NG.

Du kan læse den alvorstunge og alligevel håbefulde tale her…:

Kære elever og ansatte

Nu står vi her igen, og et år er gået. Men inden I dejlige mennesker går på juleferie, så vil jeg sige noget vigtigt om næstekærlighed og medmenneskelighed – og jeg vil tillade mig at lade ånden flyve højt. For vi lever i en meget alvorlig tid, og siden sidste jul har krigene raset, og vi har set en tragisk konflikt udspille sig mellem Israel og Hamas siden d. 7 oktober. Det er en hæslig og umenneskelig konflikt, som slår uskyldige ihjel på begge sider. Og konflikten trækker tråde til Danmark med hadforbrydelser og krig by proxy mellem jøder og palæstinensere her – og mellem dig og mig. I hører om det hver dag nu…

Det må ikke ske, for had og polarisering starter i sproget og i de små handlinger. Vi har alle et ansvar for at bygge bro og insistere på omsorgsfuld sameksistens og medmenneskelighed på gader og stræder, til demonstrationer og når vi samler ind. Så det piner mig virkelig at se debatten og hadet pible frem overalt i vores rolige andedam, men jeg ved, hvor svært det er at imødegå og rumme fra mit eget liv. For næstekærlighed er svær, når det handler om ens fjender.

Vi er vant til at tænke øje for øje og tand for tand – noget-for-noget-tænkning. Men vi er sgu’ bedre end det. Og næstekærlighedens radikale budskab er netop, at vi skal vende den anden kind til. At vi skal give den, der beder os om noget og mere til. At vi skal elske vores fjender. At alle mennesker har brug for at blive forstået, selv når de har andre livssyn end os selv og fremstår som den værste fjende. Lad mig illustrere:

I kender måske historien om Jean Valjean i Les Miserables, som i 19 år var straffefange, fordi han havde stjålet og været en forhærdet forbryder. Efter endt afsoning fik han husly af en biskop, men han misbrugte straks gæstfriheden og stjal alt sølvtøj i huset. Han blev hurtigt pågrebet af politiet og ført tilbage til bispegården. Men biskoppen reagerede helt uventet og fortalte, at sølvtøjet var en gave, og at Jean Valjean have glemt at tage to sølvlysestager med. Det er næstekærlighedens budskab. Det er barmhjertighed over for den værste fjende, og den, der begår en dumhed.

Det lyder svært og uoverskueligt at efterleve næstekærligheden i den her verden, og de etiske dimensioner er uoverskuelige – og kan virke skøre. For hvem af os ville lige gøre som biskoppen og hvem vender bare den anden kind til når der er krig? Det giver ikke mening. Men vi skal alligevel forsøge hver dag over for de mennesker, vi møder på vores vej i det nære.  Vi skal række ud og bygge bro og se bjælken i vores eget øje, inden vi peger fingre ad andre. Vi skal prøve at elske vores fjender, for ethvert menneske har krav på at møde mildhed og medmenneskelighed. Og vi skal huske, at hadet starter i sproget og det små – også i Danmark. For herboende palæstinensere har ikke ansvaret for Hamas´ handlinger i Israel d. 7. oktober, og herboende jøder har ikke ansvaret for Israels handlinger i Gaza. Derfor skal vi også have en ekstraordinær samling d. 5. februar, hvor generalsekretær for Brobyggerne, Ozlem Cekic og overrabiner Jair Melchior kommer og taler om de fordomme de møder som hhv. muslim og jøde, og hvordan det er muligt at have stærke venskaber på tværs af religioner og konflikter. Vi skal nemlig prøve at stå på begge sider og forstå – også selvom det virker umuligt.  Men hvis nogen kan, så er det jer…

I er nemlig mit og alle ansattes håb for en bedre verden, og jeg ved, at I er de bedste ambassadører for næstekærligheden og troen på det bedste i mennesker. Tak til alle jer, der samler ind på begge sider af de konflikter, vi ser nu. Tak til jer, der involverer jer i frivilligt arbejde for de udsatte, og tak til dem af jer, der hjælper de handicappede og de sårbare. For på den her skole har man aldrig kun nok i sig selv. Man kæmper for noget større og for dem, der har det svært. I gør Nyborg Gymnasium ære, og I udlever næstekærligheden i den virkelige verden. I spreder lys hver dag. I giver håb midt i håbløsheden.

Jeg håber, I alle får en fantastisk juleferie og en tid, hvor mørke tanker og mørke tider erstattes af julefred og næstekærlighed i det nære og i det fjerne. Tag vare på jeres medmennesker og hinanden og elsk jeres fjender.

Glædelig jul