SØG

Retorik C

Retorik er et kommunikationsfag

Vi kommunikerer fra vugge til grav. Så hvorfor ikke bruge et år på at blive skarpere til den disciplin? Det bliver du i valgfaget retorik C.

Faget er todelt: Der er både en teoretisk dimension, hvor vi undersøger andres kommunikation, og en praktisk dimension, hvor du selv øver dig i at kommunikere.

Målet er, at du taler og skriver med større styrke, og at du kan gennemskue, hvordan andre prøver at påvirke dig sprogligt.

Derfor er det heller ikke for meget sagt, at retorik er et fag, du får gavn af resten af livet.

 

Lær at tale og skrive, så andre lytter

I retorikfaget lærer du, hvordan man får andre til at lytte til sig.

Det kan være, når du vil overbevise andre om, at du har ret. Her lærer retorikken dig, hvordan du argumenterer klogt.

Det kan også være, når du holder faglige oplæg. Her er det afgørende, at du får dine budskaber til at stå krystalklare, og at du fanger modtagerens interesse. Tænk engang over det: Når du køber en vare, betyder det noget, om indpakningen er intakt og indbydende. Det samme gælder, når du holder oplæg. Det handler ikke kun om, hvad du ved om emnet. Det betyder også noget, hvordan du præsenterer din viden. Og det bliver du meget klogere på i retoriktimerne.

Begge dele styrker din troværdighed. Det betyder, at næste gang, du udtaler dig, lytter folk med større opmærksomhed.

Du får altså styrket din gennemslagskraft. Og uanset, om du elsker at stå foran andre, eller om du hører til dem, der allerhelst er fri, så vil du stå stærkere efter retorikundervisningen.

 

Sprogligt laboratorium med spritnye tekster

I timerne undersøger vi aktuelle tekster. For ved at lure deres virkemidler, kan vi lære at bruge de samme virkemidler selv. Teksterne er få år gamle, og mange er faktisk spritnye. Det er ret fedt. Og du bliver hurtigt god til at komme med retoriske input. Ikke spor dårligt, hverken i retoriktimerne, eller når du bliver bedt om at lave retoriske analyser i dansk, engelsk eller samfundsfag.

Retorikken handler om at løse problemer i virkeligheden, og derfor undersøger vi faktatekster. Du vil f.eks. møde kampagnevideoer, debatindlæg, taler, karikaturtegninger, foldere, annoncer og informerende tekster.

Timerne går også med at skrive egne tekster og at give feedback, så vi alle bliver bedre. Det er altså et sprogligt laboratorium, hvor vi prøver ting af. Vi tester, hvordan det virker, hvis man bytter ord ud. Vurderer, om det er klogt at argumentere ud fra den ene eller anden vinkel, og undersøger, hvorfor alle ikke kan tale med troværdighed om de samme emner. Og meget, meget mere.

Vi giver også gode råd til alt fra influencere til chefredaktører og dronninger. Vi undersøger deres kommunikation og vurderer, hvordan den kunne styrkes. På denne normative, altså vurderende, tilgang, adskiller retorikfaget sig fra de fleste andre fag, du møder i gymnasiet.

 

Kun få skoler tilbyder retorik C

Du er så heldig at gå på et af de få gymnasier, hvor du kan vælge retorik som valgfag. Ikke mange skoler udbyder faget, og det er i grunden en skam.

For retorikfaget styrker dig i skolen. Du lærer, hvordan du skriver og taler med større faglig styrke. Og faget styrker dig også udenfor skolen. Du kommunikerer jo også derhjemme, på jobbet og i fritiden.

Derfor får du glæde af retorikken resten af livet.

 

Hør, hvad retorik går ud på

Hvis du er nysgerrig efter, hvad retorik går ud på, og hvad eleverne synes om faget, kan du høre mere i videoen ”Hvad er retorik C”

 

Jeg ønsker mere information og vil gerne kontaktes

KLIK HER
Skip to content