Studie- og ordensregler
Nedenstående studie- og ordensreglerne træder i kraft 1. august 2020 i henhold til Bekendtgørelse om studie- og ordensregler i de gymnasiale uddannelser nr. 1338 af 09/12/2019 og bekendtgørelse om fremme af god orden i folkeskolen BEK nr. 697 af 23/06/2014 samt LBK nr. 271 af 24/03/2017 for erhvervsuddannelser.
1. Formålet med studie og ordensregler
De følgende studie- og ordensregler er udarbejdet i henhold til Bekendtgørelse om studie- og ordensregler i de gymnasiale uddannelser BEK nr. 1338 af 09/12/2019 og er gældende for eleverne på gymnasiale uddannelser, samt bekendtgørelse om fremme af god orden i folkeskolen BEK nr. 697 af 23/06/2014, LBK nr. 789 af 16/6/2015 og LBK nr. 271 af 24/03/2017.
Studie- og ordensreglerne er fastsat af skolens ledelse efter drøftelse i Elevrådet, Pædagogisk Råd og i bestyrelsen.
Studie- og ordensreglerne er inddelt i to afsnit: Et afsnit om studiereglerne indeholdende en beskrivelse af elevernes pligt til aktivt at deltage i undervisningen. Og et afsnit om ordensregler indeholdende reglerne for orden og samvær på skolen.
2. Orienteringsproceduren
For at uddannelsens mål kan opfyldes, herunder at samarbejdet og de gensidige forpligtelser mellem elev og lærere kan fungere bedst muligt, er det en forudsætning, at eleverne deltager aktivt og ansvarligt i undervisningen og alle deraf afledte aktiviteter og forhold.
3.1 Mødepligt og afleveringspligt
- Eleven møder forberedt til undervisningen og deltager aktivt i undervisningen
- Eleven afleverer skriftlige opgaver rettidigt
- Eleven har pligt til hver dag at holde sig orienteret om lektier, opgaver, skemaændringer mv. i Lectio
- Eleven møder til terminsprøver, årsprøver og skriftlig og mundtlig eksamen mindst 15 minutter før prøvens begyndelse
- Eleven møder til undervisningen og til andre undervisningsaktiviteter, som skolen indkalder til i skoletiden (fællestimer, introforløb og andre aktiviteter som f.eks. samlinger, vejledningssamtaler og for IB-elever CAS- vejledning)
- Eleven møder til undervisning, som er forlagt uden for skolen. dvs. ekskursioner og studierejser
Eleverne har pligt til løbende at holde sig orienterede om fraværets omfang, herunder inden for to dage gøre opmærksom på hvis der er sket en forkert registrering af fraværet (se dog ovenfor angående for sent fremmøde). For elever under 18 år gælder det, at de har pligt til at orientere deres forældre om fraværet.Når elever deltager i ekskursioner, elevrådsarbejde, skoleidrætsstævner m.m., vil fravær som følge heraf blive godskrevet. Den lærer, som er ansvarlig for aktiviteten, afleverer en liste over deltagere til sekretæren, som arbejder med fravær.
Den enkelte lærer følger elevernes fravær og manglende skriftlige opgaver på sine hold. Hvis en lærer vurderer, at en elev begynder at have fravær fra undervisningen og/eller ikke afleverer skriftlige opgaver, tager læreren en samtale med eleven herom. Hvis eleven ikke retter op på det, orienterer læreren elevens vejleder og uddannelsesleder.
3.2 Sanktioner i forbindelse med fravær og manglende skriftlige afleveringer
1. Samtale – pædagogisk tilrettevisning
Når en uddannelsesleder ved opgørelsen over fravær og manglende skriftlige opgaver konstaterer, at en elevs fravær og/eller manglende skriftlige opgaver er for højt, indkalder skolen eleven (og dennes forældre, hvis eleven er under 18 år) til et møde med elevens vejleder, hvor eleven får en pædagogisk tilrettevisning. Ved mødet orienteres eleven om omfanget af fraværet og/eller de manglende skriftlige opgaver og påmindes om at bringe sit fravær ned og få afleveret opgaverne inden for en fastsat tidsramme. Eleven orienteres endvidere om konsekvenserne af fortsat fravær og/eller manglende skriftlige afleveringer.
-
Løbende møder mellem vejleder og elev mhp. justering af studievaner og opfølgning på aftale om særlige fastholdelsestiltag
-
Aftale om afleveringsplan for manglende skriftlige opgaver
-
Aftale om ekstraundervisning mhp. indhentning af manglende faglige forudsætninger
-
At pålægge eleven at skrive opgaver på skriveholdet dvs. eleven har mødepligt i skriveværkstedet)
-
Andet
Referat af samtalen og aftale vedr. fastholdelsestiltag skrives i sikkert IT-arkivsystem.Elever med for højt fravær udelukkes fra deltagelse i skoleaktiviteter, hvor fraværet normalt godskrives, som f.eks. elevrådsarbejdet, musical og lignende.
Vejlederen følger herefter eleven tæt, dvs. fra uge til uge, mhp. fremmøde, aflevering af opgaver samt diverse fastholdelsestiltag for at ændre og stoppe elevens mønster vedr. fravær og manglende opgaveaflevering og dermed forebygge yderligere sanktioner.
Uddannelseslederen følger elever, over for hvem der er sanktioneret fra uge til uge.
3.3 Ved længerevarende sygdom og behandlingsforløb
Skolen skal tilbyde sygeundervisning til elever, der på grund af sygdom i længere tid ikke kan følge den almindelige undervisning. Senest 10 dage efter, at eleven sidst deltog i undervisningen, skal skolen kontakte eleven (hvis eleven er under 18 år elevens forældre) om iværksættelse af sygeundervisning. Undervisningens omfang kan normalt ikke overstige fem ugentlige timer og kan normalt ikke strække sig ud over 40 skoledage. Den gennemførte undervisning erstatter den uddannelsestid, eleven i den pågældende periode ikke har gennemført.
BEMÆRK at elever i 10. klasse følger BEK nr. 694 af 20/06/2014, hvor tiltag ved sygdomsperioder på mere end 15 skoledage iværksættes.
3.4 Fritagelse fra idrætsundervisningen
Permanent fritagelse indebærer, at eleven skal have et ekstra fag eller skal løfte et fag til et højere niveau.
3.5 Andet
Elever, som har fået en skriftlig advarsel, kan dog i det følgende år få en advarsel uden en forudgående samtale.
3.6 Snyd med skriftlige opgaver
-
Eleven indkaldes til samtale med den uddannelsesleder, som eleven hører under med det formål at give eleven en advarsel. Uddannelseslederen skriver et kort referat af samtalen i elevens i sikkert IT-arkivsystem
-
Læreren registrerer besvarelsen som ikke afleveret i Lectio
Snyderi i forbindelse med eksamen medfører automatisk bortvisning fra den pågældende eksamen.
3.7 Evaluering og karaktergivning
I 10. klasse får man karakterer 2 gange om året. Første gang op til juleferien og anden gang gives karaktererne umiddelbart inden de skriftlige prøver.
3.8 Eksamen
Ved sygdom i forbindelse med terminsprøver og årsprøver kræves der ikke lægeattest, eleven skal dog kontakte skolen så tidligt som muligt.
3.9 Oprykning i næste klasse
Nyborg Gymnasium har mulighed for at nægte en elev oprykning til næste klassetrin i overensstemmelse med § 10 i Undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 1338 af 9/12 2019 om studie- og ordensregler m.v. i de gymnasiale uddannelser
Eleven skal have mulighed for at udtale sig, før rektor træffer den endelige beslutning om manglende oprykning.
3.10 Intern kommunikation på skolens intranet, Lectio
Skolens ordensregler for samvær på skolen gælder også på Lectio. Man skal benytte et ordentligt sprog og behandle andre med respekt, ligeværdighed og tolerance.
4. Regler for betaling for og lån af undervisningsmidler
5. Ordensregler
Eleverne er forpligtede til at rette sig efter skolens personale, når det anviser, at reglerne for god opførsel skal overholdes.
5.1 Konkrete ordensregler
Eleverne har pligt til at have deres mobiltelefoner indstillet på lydløs og at aflevere deres mobiler i mobilskabet ved starten af hvert modul. Alle mobiler skal afleveres i skabet, og det er således ikke tilladt at være i besiddelse af en mobil i løbet af et undervisningsmodul. Det er ligeledes ikke tilladt at aktivere internetdeling på mobilen. Elever må i undervisningen og under diverse undervisningsaktiviteter kun anvende deres bærbare computer til undervisningsrelateret brug. En lærer kan beslutte, at elevers computere skal være slukkede/nedklappede i kortere eller længere tid. Undtaget fra disse regler er undervisningssituationer, hvor en lærer inddrager mobiltelefoner og computere som et redskab i undervisningen, og giver eksplicit tilladelse til at omgå en eller flere regler i et bestemt tidsrum. Overtrædelser af reglerne vedr. mobiler og computere kan medføre sanktioner i henhold til §5.4
Handleplan og sanktioner i forbindelse med brud på reglerne om røgfri undervisningstid
Første gang reglen overtrædes får eleven en mundtlig advarsel af uddannelseslederen og reglerne gennemgås og indskærpes overfor eleven. Overtrædelsen registreres i elevsag.
Anden gang reglen overtrædes indkaldes eleven til samtale med én af skolens sundhedsambassadører, som kan støtte og hjælpe eleven i gang med rygestopkursus m.m. Samtalen registreres i elevsag.
Tredje gang reglen overtrædes får eleven en skriftlig advarsel, og det indskærpes, at yderligere overtrædelse kan få alvorlige konsekvenser for den fortsatte skolegang. Overtrædelsen registreres i elevsag.
Fjerde gang reglen overtrædes indkaldes eleven til samtale med rektor med henblik på midlertidig bortvisning i op til 10 dage.
Femte gang reglen overtrædes bortvises eleven permanent fra skolen.
9. Overholdelse af skolens forbud mod indtagelse af alkohol
Det er ikke tilladt at medbringe og indtage alkohol på skolen eller at møde op på skolen i påvirket tilstand. Det samme gør sig gældende på ekskursioner og studierejser og andre undervisningsaktiviteter uden for skolen. Rektor kan i forbindelse med særlige arrangementer som skolens fester og elevcafeer dispensere fra reglen.
10. Overholdelse af skolens forbud mod euforiserende stoffer
-
i skoletiden, ved arrangementer og aktiviteter i skoleregi, ved skolefester, på hytteture, ekskursioner og studieture. Dette gælder uanset om undervisningen eller den øvrige skolerelaterede aktivitet foregår på eller uden for skolens område,
-
på skolens område i øvrigt, og
-
på steder og i sammenhænge, hvor eleverne kan forbindes med at være elev på skolen
11. Overholdelse af skolens kodeks for digital adfærd
12. Elevadfærd uden for institutionen
Ordensreglerne omfatter også elevernes adfærd uden for institutionen, dvs. adfærd som eleverne udviser i deres fritid, såfremt adfærden har direkte indflydelse på undervisningsmiljøet på Nyborg Gymnasium.
5.2 Regler for anvendelsen af skolens computere og netværk
En lærer kan dog dispensere fra denne regel i et kortere tidsrum, hvis der er behov for særlig adgang til internettet som firewall’en ikke tillader. Ethvert forsøg på at omgå denne firewall, herunder tilslutning til andre netværk end elevnetværket, betragtes som et brud på skolens ordensregler og kan medføre sanktion i henhold til §5.4
5.3 Regler for adfærd på ekskursioner og studierejser
-
At møde rettidigt til samtlige programpunkter og hjemkomsttidspunkter. Af hensyn til elevernes sikkerhed fastsætter det enkelte lærerteam det tidspunkt, hvor klassen samles på hotellet om aftenen. Det vil som regel være kl. 23.30. Lærerteamet kan dog dispensere fra dette tidspunkt i særlige tilfælde.
-
At deltage aktivt i de daglige programpunkter. Studierejsens faglige indhold indgår i eksamenspensum, og aktiv deltagelse er derfor obligatorisk.
-
At respektere regler for ro og orden på rejsen og på hotellet samt at følge lærerens anvisninger og påbud uden diskussion.
-
At opføre sig som en god repræsentant for skolen og for sit land.
-
At overholde skolens ordensregler for god opførsel. Indtagelse og medbringelse af alkohol er ikke tilladt på selve rejsen, dvs. f.eks. i bus, tog og fly eller i forbindelse med de skemalagte, faglige aktiviteter. Det er heller ikke tilladt at møde påvirket til disse aktiviteter. Lærerne kan dog dispensere fra denne regel, så alkohol efter aftale kan indtages i meget begrænset mængde i forbindelse med f.eks. en fællesspisning. Indtagelse og besiddelse af euforiserende stoffer af enhver art er forbudt og vil medføre øjeblikkelig hjemsendelse og bortvisning fra skolen jf. skolen ordensregler herom.
-
Eleverne færdes på eget ansvar uden for det skemalagte program. Dette gælder også, hvis læreren er forhindret i at være sammen med eleverne, f.eks. ved gruppeprojekter. Det indskærpes, at eleverne altid færdes mindst to sammen, når de er ude på egen hånd.
-
At tegne en rejseforsikring (inklusive bagage)
I forbindelse med studierejser til udlandet og flere dages ekskursioner i Danmark skriver eleven under på (og hvis eleven er under 18 år elevens forældre), at man er indforstået med overholdelse af ovenstående regler.
5.4 Sanktioner ved overtrædelse af ordensreglerne
-
Situationer, hvor det anses for påkrævet af hensyn til den almindelige retsbevidsthed på institutionen om overholdelsen af institutionens studie- og ordensregler. Dette kan f.eks. være tilfældet når det er anmeldt til politiet, at eleven har foretaget en voldelig, truende eller i øvrigt ulovlig handling, som kan have direkte betydning for ordenen og samværet på institutionen, og som i givet fald vil kunne medføre en permanent bortvisning.
-
Situationer, hvor det anses for påkrævet for at opretholde ordenen og samværet på institutionen og andre elevers og ansattes deltagelse i undervisningen.
6. Betingede sanktioner
Nyborg Gymnasium kan træffe afgørelse om, at en konkret sanktion alene iværksættes, såfremt eleven overtræder reglerne igen inden for en nærmere bestemt periode.
Nyborg Gymnasium kan også fastsætte vilkår for en betinget sanktion, som er pædagogisk begrundet, for eksempel:
-
Inden en nærmere frist udbedrer eleven skadevirkningerne som følge af elevens overtrædelse af studie- og ordensreglerne.
-
Inden en nærmere frist gennemfører eleven på en tilfredsstillende måde nærmere bestemte aktiviteter og lignende, som er egnede til at forebygge, at eleven gentager den skete eller andre relevante overtrædelser af studie- og ordensreglerne, eller egnede til, at eleven og eventuelt forurettede elever, ansatte eller andre gennem mægling bliver forligt eller forsonet.
6.1 Forvaltningsretlige principper
Når Nyborg Gymnasium træffer en afgørelse om iværksættelse af en sanktion i medfør af studie- og ordensreglerne, bortset fra en mundtlig eller skriftlig pædagogisk tilrettevisning, gælder følgende regler, uanset om institutionen ikke er en del af den offentlige forvaltning.
- Bestemmelserne i forvaltningsloven, herunder bestemmelserne om habilitet, partshøring, begrundelse og klagevejledning. For elever, der er undergivet forældremyndighed, inddrager, informerer og partshører institutionen forældremyndighedens indehaver særskilt ved sagens indledning, behandling og afgørelse.
- Institutionen træffer sin afgørelse på et retligt grundlag og med et indhold, der er sagligt, herunder med en sanktion, der er rimelig og relevant i forhold til den eller de konkrete overtrædelser af institutionens studie- og ordensregler.
7. Klage over skolens afgørelse ved overtrædelse af studie- og ordensreglerne
Nyborg Gymnasiums afgørelse vedrørende en elevs overtrædelse af institutionens studie- og ordensregler eller bekendtgørelsen kan påklages til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Klagen skal stiles til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet og sendes til institutionen. Klagen skal være modtaget af institutionen senest 10 dage, inklusive dage uden undervisning, efter, at eleven har modtaget den afgørelse, som eleven klager over. Fristen er dog 5 dage, inklusive dage uden undervisning, for en klage over en advarsel (bekendtgørelsens § 5, stk. 2), eller en afgørelse om hel eller delvis udelukkelse fra konkrete eller typer af arrangementer eller aktiviteter, eller en afgørelse om midlertidig udelukkelse fra undervisning i indtil 10 skoledage eller et forbud mod, at eleven i en nærmere bestemt periode medbringer og anvender nærmere bestemte private genstande eller typer af genstande (bekendtgørelsens § 6, stk. 1, nr. 1-3).
Hvis institutionen ikke på baggrund af klagen imødekommer den fuldt ud, og eleven ikke har trukket sin klage tilbage, udarbejder institutionen sine eventuelle bemærkninger til klagen. Institutionen sender disse bemærkninger til eleven, så de er modtaget af eleven senest 7 dage, inklusive dage uden undervisning, efter, at institutionen har modtaget klagen. Eleven skal herefter have haft lejlighed til med en frist på 5 dage, inklusive dage uden undervisning, at fremkomme med sine eventuelle bemærkninger til institutionens bemærkninger til klagen. Sammen med klagen og sine eventuelle bemærkninger sender institutionen elevens eventuelle bemærkninger til styrelsen hurtigst muligt og senest 4 dage, inklusive dage uden undervisning, efter, at institutionen har modtaget dem eller efter udløbet af elevens frist for at fremkomme med sine eventuelle bemærkninger.
Adgangen til at klage over en bortvisning, (jf. bekendtgørelsens § 6, stk. 1, nr. 8), er ikke begrænset til retlige spørgsmål.
Klage over en sanktion har ikke opsættende virkning, medmindre institutionen henholdsvis styrelsen i ganske særlige tilfælde, navnlig hvor der er en væsentlig begrundet forventning om, at den påklagede afgørelse vil blive ophævet, træffer beslutning herom.
Elever på det toårige IB Diploma Programme er ikke omfattet af denne klagemulighed over rektors afgørelse. Det skyldes, at Undervisningsministeriet ikke har noget tilsyn med IB. Men skolen følger reglerne om høring af elever og forældre, inden den træffer endelig afgørelse om en advarsel eller en sanktion.