NG’ers spændende rejseberetning fra USA og Yale University

Mød Carl. Han blev student fra NG sommeren i 2021, hvor han også modtog skolens rejselegat. Det var han meget taknemmelig for. Det var nemlig med til at gøre det muligt for ham at realisere sin store drøm: At studere på Yale University i USA.

Carl skriver i sin mail:

”Jeg var meget taknemmelig for at modtage rejselegatet ved sommerens dimission. Det er sådan en generøsitet, der gør, at jeg kan gennemføre en rejse og en uddannelse som den her. Jeg håber, at jeg på et tidspunkt på en eller anden facon kan give noget tilbage til gymnasiet….”

Det har han i første omgang gjort med sin rejseberetning fra USA og fra hans første semester på Yale University. For lige nu er han lige midt i drømmen, og måske du kan bruge hans beretning som inspiration til dine egne studiedrømme efter tiden på Nyborg Gymnasium.

Fra Nyborg til New Haven

Efter en fantastisk lærerig tid på Nyborg Gymnasium og sidste års dimission fra Nyborg Gymnasium tog jeg til New Haven i Connecticut, USA, for at studere på Yale University. Det var i slutningen af august, hvor jeg flyttede ind i et af vores fjorten kollegier på universitetet. Her bor jeg på høj- og efterskole facon på et værelse med én fra Japan på en stue, der forbinder os til fem andre – alle amerikanere. Kun en snes timer om ugen bruges på forelæsninger og seminarer. Så meget af det, jeg oplever, foregår med mit kollegie som omdrejningspunkt. De andre studerende er alle meget passionerede og arbejder på satellitopsendelser, modererer debatter, forsker i mayahieroglyffer, vil være undervandsarkæologer eller taler side op og ned om en valfart af emner. Der er en stor diversitet i, hvilke baggrunde folk jeg møder har. Det er fra sønner og døtre af dollarmilliardærer til dem, der bogstaveligt talt blev født i absolut fattigdom i jordhytter i tredjeverdenslande.

Fra græsk filosofi til mikroøkonomi – og noget iværksætteri

Mit første semester har jeg studeret essayskrivning, græsk filosofi, filosofi om døden og mikroøkonomi. Alle udfordrende, spændende og overvejende introducerende fag, som jeg har brugt meget af min tid på. Dertil har jeg brugt min tid på at hjælpe medstuderende med at starte virksomheder, hvor vi holder ugentlige oplæg med iværksættere på universitets innovationscenter. Ud over den planlagte undervisning er der mange gæsteoplægsholdere, som besøger universitet. For eksempel i dag hvor jeg skriver dette er det Joe Tsai, som var med til at grundlægge Alibaba, og tidligere på semesteret var det Danmarks klimaminister. Det har også været spændende at tale og mødes med andre danskere på den amerikanske østkyst inden for den private sektor, politik og diplomati. Det er dog for mig mødet med de andre studerende og professorerne, som er særligt givende. Min professor i økonomi gennemgik den SOP med mig, som jeg sidste år skrev på NG, og det var enormt spændende at se den indholdsmæssige og metodiske relevans af dette afsluttende projekt på gymnasiet i en universitetskontekst.

Liberal Arts College – og tusindvis af fag

Yale er et liberal arts college, på dansk de frie kunster, som betyder, at jeg hvert semester kan vælge frit mellem ca. to tusinde fag, uden at være begrænset til et bestemt fakultet eller en bestemt fagssammensætning. Det mest iøjnefaldende, jeg endnu har set, er, at man kan studere et fag, som udbydes her til foråret med titlen: “Frankrig med tog: Tog i fransk litteratur, film og historie”. Meget meritokratisk rangeres alle professorer og deres fag, og man har lov til at sidde med til et fags undervisning, før man stadfæster det i sit program.

Mange ting og personer kunne i en dansk sammenhæng være genstande for karikaturer, som f.eks. et event med parader af mad for førsteårsstuderende, som vi havde tidligere på året, hemmelighedsfulde ordner med klubhuse, stiftelse og fonde – i en Great Gatsby facon. Der er et udbredt anti-jantelovs-tilgang og higen efter prestige og penge af dem som ikke har, og påskønnelse af dem, som har det.

Noget om New Haven

Jeg har rejst en del i det lokale område, New Haven, som ligger to timer fra centrum af New York City, og i praksis er en ekstension af byen som metropol. Det er meget kontrastfyldt at opholde sig i dele af byen og staten, som ikke hører til universitetet. Fattigdom er udbredt, og mange huse og infrastrukturen er forfalden. Den amerikanske venlighed har, efter man har været her i noget tid, svært ved at skjule undertoner af en finansiel knaphed for den overvejende del af indbyggerne i byen. Det giver perspektiv på en opvækst i Danmark at snakke med almindelige amerikanere, høre deres tanker, bekymringer og om deres hverdag.

Det har været enormt spændende at se amerikansk fodbold, som består af et præludium, der tilnærmer sig Roskilde Festivals campingområde. Selvom jeg endnu ikke har fået en indædt forståelse for spillet, så giver det en stærk følelse af fællesskab, når man kan vandre rundt og snakke med alumner, der har deres pickup trucks åbne og serverer øl og hotdogs. I New York har jeg oplevet Broadway teater og beundret byens størrelse. Nær skolen har jeg besøgt andre universiteter, handlet med de lokale og fundet ud af, at det tilsyneladende var en dansker som opfandt hamburgeren, lige her i New Haven.

Fantastisk at bo på selve universitetet

Det er fantastisk at bo på selve universitetet, og det giver grobund for meget sjovt uden for selve studiet. På mit kollegie bor der en pensioneret finansmand fra New York, som arrangerer mindre oplæg for os studerende, senest med et medlem af Perus kongres. Der arrangeres også fester af kollegiet, og der er et værelse specifikt for sidsteårsstuderende, som bliver bemidlet til at holde fester. Overgangen fra amerikansk high school til college er for mange mere radikal, end det føltes som tidligere gymnasieelev, når det kommer til graden af frihed, man besidder som ung. For mange er det første gang, at man reelt har lov til at tage til fester, og det er en medvirkende faktor til, at der er fuld blus under kedlerne, når ikke studiet kalder på tid.

”….hvor stort det er muligt at drømme”

Yale er stadig omgærdet af en art mystik, selv efter at jeg har været her i et semester. En dimension er selve universitetet, og en anden er det at være i et nyt land. Der er stadig så meget, jeg ikke har oplevet endnu. Så meget jeg endnu ikke ved. Så mange jeg endnu mangler at møde. At være her giver mig en enorm infusion af inspiration og mod på at lære og anvende min viden. Selvom USA er bebyrdet med ulighed og diskrimination, så er der en aura af optimisme og tro på fremtiden. Jeg sætter mere pris på Danmark nu, men jeg ser også, hvor stort det er muligt at drømme, hvis man giver sig selv lov – det gør mange her, og det er fantastisk.

Jeg håber, at I har det godt på Nyborg Gymnasium. Det er et fantastisk sted, især relationelt, når man tænker på de få muligheder størstedelen af verdens unge har. Det er en fantastisk tid at være studerende, med få forpligtelser og med verden for ens fødder.

Hvis du er interesseret i at studere i udlandet, kan du med fordel se på Project Access og Nordic Study Abroad Community, som er to fantastiske nonprofitorganisationer. Jeg svarer også gerne på spørgsmål.

Bedste Hilsner Carl